Over MIMAQ

[this page in English]

MIMAQ staat voor Mobile Individual Measurements of Air Quality.

 • Mobile – gebruik van mobiele technologie (smartphone, mobiel internet, mobiele meetsensors)
 • Individual – zowel de metingen als de weergave zijn gericht op individuele participanten
 • Monitoring – meting (sensors) en weergave (smartphones)
 • Air Quality – we meten de luchtkwaliteit in termen van vervuiling door verkeer en industrie

Sinds vele jaren wordt de luchtkwaliteit binnen steden en rond industriegebieden gemeten en gevolgd met vaste meetpunten die door gerenommeerde instituten zijn opgesteld in opdracht van de overheid.

Resultaten van deze metingen worden geëxtrapoleerd in de ruimte (stadsdelen, wijken) en tijd (gemiddelde waarden over langere perioden). Hiermee wordt een beeld verkregen van de gemiddelde blootstelling aan luchtvervuiling die je als bewoner in een bepaalde buurt oploopt.

Maar hoe zit het met de daadwerkelijke belasting aan luchtvervuiling van mijzelf, als verkeersdeelnemer in de buitenlucht? Tijdens woon-werk verkeer op de fiets, mijn trainingsrondjes als hardloper of doorlopende blootstelling door mijn beroep in de buitenlucht?

MIMAQ wil hier een antwoord op geven door iedereen die buiten komt de mogelijkheid te bieden zelf actief te meten wat hij of zij aan vervuiling tegenkomt op zijn weg.

Daarvoor gebruiken we mobiele sensors die de belangrijkste vervuilings-indicatoren meten en direct weergeven via Augmented Reality op de smartphone, maar ook gemiddeld over langere tijd via google maps op de kaart zetten.

Stichting MIMAQ wordt ondersteund door Kennisland in het kader van de Digitale Pioniersregeling. De pilot vindt plaats in Leiden en zal in oktober 2010 afgerond worden.

Wij gebruiken Layar als Augmented Reality platform voor de mobiele weergave, dat betekent dat iedereen die over een iPhone of Android toestel beschikt kan meekijken wat de laatst gemeten vervuilingsniveaus zijn in de directe omgeving.

De meetgegevens zijn in principe beschikbaar onder de CC BY-NC-SA licentie.
Neem contact op voor toegang tot de API (nog in ontwikkeling).

One Response to Over MIMAQ

 1. Rina Clemens says:

  Hallo, interessant project waar jullie mee bezig zijn. Ik zou graag op de hoogte worden gehouden van de voortgang.

  Met vriendelijke groet,

  Rina Clemens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *